Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Tiho dajanje odpovedi

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Lani se je med pandemijo v ZDA pojavil trend, ki se je nato razširil tudi v evropske in azijske države. Šlo je za množično dajanje odpovedi, poimenovano the Great Resignation. V luči ekonomskih posledic virusa so ljudje delovna mesta v glavnem zapuščali zaradi nizkih dohodkov, manka možnosti napredovanja in nespoštljivega odnosa delodajalcev.

V zadnjem mesecu pa so začeli mediji poročati o novem fenomenu na trgu dela, imenovanem Quiet quitting. Ne gre sicer za zapuščanje delovnih mest, temveč za prenehanje opravljanja dodatnega dela, s tem pa kritiko kulture deloholizma in pričakovanj, da morajo biti zaposleni delodajalcem ves čas na voljo. Medtem ko nekateri tiho dajanje odpovedi vidijo kot upor proti sistemu skozi nekakšno belo stavko, drugi opozarjajo, da služba brez nadur in izgorevanja ne sme biti dojeta kot upor.

Trendi na področju dela imajo raznolike izvore, izkoristiti pa bi jih bilo treba za krepitev delavske zavesti, organizacijo zaposlenih in odpravo njihovega izkoriščanja.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.