Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Zdaj pa res ni pravi čas

Liggliluff / Wikimedia Commons

Liggliluff / Wikimedia Commons

Gospodarstveniki, obrtniki in drugi lastniki proizvodnih sredstev so spet na nogah. Za njihovo razjarjenost je poskrbel minister Mesec, ki je predlagal obvezno božičnico za vse zaposlene. Ukrep se zdi logičen, saj bi moral za svoje delo vsakdo prejemati plačilo, ki omogoča dostojno življenje, pri tem pa lahko tovrstni dodatki odigrajo pomembno vlogo.

Pri debati o ustreznem plačilu se ne moremo izogniti odnosu med delodajalci in delojemalci. Prvi skušajo z optimiziranjem in iskanjem "inovativnih" poslovnih praks povečati prihodke in dobičke. Drugi se zaradi vse višjih cen čedalje težje prebijajo od položnice do položnice, saj slovenske plače inflacije že dolgo ne dohajajo več. 

Razmerje moči lepo prikaže primer Leka, kjer so nekateri zaposleni za svoje delo dolga leta prejemali premalo denarja. Multinacionalka, ki jih je skupaj prikrajšala za več kot sto milijonov evrov, bo oškodovancem zdaj izplačala le drobtine. A saj se lahko pohvalijo z – za slovenske razmere – visoko božičnico.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.