Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Razsvetljeni nadzor

Alex Fu / Pexels

Alex Fu / Pexels

Vedno več mest uvaja t. i. pametno javno razsvetljavo, katere namen je izboljšati varnost mest in učinkovitost javne infrastrukture s pomočjo analize velike količine podatkov. Gre za tehnologijo s širokim naborom funkcionalnosti in ciljev, od večanja jakosti svetlobe glede na zaznano gibanje do pošiljanja opozoril policiji in sledenja mimoidočim, če algoritem zazna zločin. 

Čeprav naj bi policija do posnetkov, ki jih zbere pametna ulična svetilka, dostopala le izjemoma v primerih najhujših zločinov, je v San Diegu v času protestov Black Lives Matter v obdobju dveh tednov to storila več kot 35-krat. Iz drugih ameriških mest poročajo, da je tak sistem zaznave zločinov zelo nenatančen – kar algoritem prepozna kot strel, je največkrat le počena zračnica ali zvok udarca. 

Skromna ulična svetilka pa ni samo orodje za večanje policijskega nadzora, ampak tudi dober biznis za tehnološka podjetja. Ta preko javno-zasebnih partnerstev zbirajo ogromne količine podatkov, s katerimi večajo svoj profit.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.