Uredništvo

 |  Politika

»Več milijonov Evropejcev z minimalno plačo ne more dostojno preživeti meseca«

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit o pomembni direktivi o minimalni plači, ki jo je sprejel Evropski parlament

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit
© Evropski parlament

Nova direktiva o minimalni plači bo veljala za vse delavce v Evropski uniji, ki imajo pogodbo o zaposlitvi ali so v zaposlitvenem razmerju. Določitev minimalne plače ostaja v pristojnosti držav članic, a morajo zagotoviti, da bo ta delavcem omogočala dostojno življenje. "Ta direktiva ima močno politično sporočilo," je za Radio Slovenija dejal komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit. "Nakazuje namreč na težave več milijonov Evropejcev, ki delajo, a z minimalno plačo ne morejo dostojno preživeti meseca," je še pojasnil za Radio Slovenija.

Direktiva o minimalni plači spodbuja kolektivna pogajanja na sektorski in medpanožni ravni. Države članice, v katerih je v kolektivna pogajanja zajetih manj kot 80 odstotkov delovne sile, bodo morale v sodelovanju s socialnimi partnerji oblikovati akcijski načrt za povečanje tega deleža.

"Videl sem, da je stopnja pokritosti s kolektivnimi pogodbami v Sloveniji visoka – blizu 80 odstotkov – torej blizu zahtev znotraj direktive," je dejal Schmit.

"Imamo namreč tiste, ki so zaradi krize veliko izgubili – to so gospodinjstva in nekatera podjetja. In imamo veliko zmagovalce – dobičkarje in špekulante – tudi na račun našega sistema, ki ni bil prilagojen. Zato smo že predlagali način določanja cene elektrike na trgu."

Nicolas Schmit,
evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice

"Gospodinjstvom je treba pomagati tudi na račun tistih, ki so v krizi že zaslužili. Prvi ukrep je hitro in učinkovito znižanje cen energentov. Poleg tega moramo pomagati gospodinjstvom – tudi s pomočjo tistih, ki so že zaslužili v tej krizi," še pravi komisar.

"Imamo namreč tiste, ki so zaradi krize veliko izgubili – to so gospodinjstva in nekatera podjetja. In imamo veliko zmagovalce – dobičkarje in špekulante – tudi na račun našega sistema, ki ni bil prilagojen. Zato smo že predlagali način določanja cene elektrike na trgu," je poudaril komisar. Poleg tega je Schmitt za Radio Slovenija napovedal tudi ukrepanje pri delovanju borz.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.