Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kaj je dražje: bencin ali čas?

pxhere

pxhere

V četrtek se lahko po Sloveniji brezplačno vozimo z vlakom. Po naših železnicah vozijo novi dvonadstropni vlaki, kar pa, je že pred meseci razkril portal Necenzurirano, bolj kot potnikom koristi stranki SDS. Tudi na običajen dan, ko je treba vozovnico plačati, doplačamo pa še rezervacijo sedeža, se nam zlahka zgodi, da ostanemo brez njega, saj vlak, recimo, pride brez našega vagona.

Če potujemo mednarodno, bomo povezavo v drugi državi verjetno zamudili, tako da nima smisla plačevati rezervacij za naslednje vlake. Če dežuje, pa je sploh varneje ostati doma.

Naši vlaki, četudi sedimo na najnovejšem, so počasni zaradi dotrajane infrastrukture. Vlak iz Münchna v Berlin 500 kilometrov železnice premaga v 4 urah, mi pa za 300 kilometrov od Kopra do Murske Sobote potrebujemo vsaj 5 ur. Dokler isto razdaljo s postankom za trojanski krof vred zlahka prevozimo v 2 urah manj, od nas pa se pričakuje produktivnost, je spodbujanje rabe javnega prevoza brez vlaganja v infrastrukturo pač cinično.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.