Uredništvo

 |  Politika

»Nekateri povzročajo krize, drugi lajšamo učinke«

IZJAVA DNEVA

"Rusija je poslabšala humanitarne krize, EU pa se ukvarja z lajšanjem posledic. Naredila je vse, kar je mogla, za vzpostavitev alternativnih poti za izvoz pridelkov iz Ukrajine skozi tako imenovane solidarnostne pasove. Doslej se je na ta način izvozilo deset milijonov ton pridelkov. EU tudi odločno podpira napore ZN in Turčije, ki so že privedli do dogovora o izvozu pridelkov preko Črnega Morja. Cene so začele padati, še vedno pa so višje kot pred napadom na Ukrajino."

"Niti en dolar oziroma evro ni bil preusmerjen iz sredstev za afriške ali druge države. EU lajša učinke ruskega obnašanja, Rusija pa je v istem času za humanitarno pomoč namenila le 3,5 milijona dolarjev. Nekateri povzročajo krize, drugi lajšamo učinke."

(Eropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič o tem, da je Rusija z napadom na Ukrajino poslabšala globalno humanitarno krizo, ki jo skuša EU olajšati; v intervjuju za STA)

Janez Lenarčič

Janez Lenarčič
© EP

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.