Uredništvo

 |  Družba

»Ne govorite, da ste veliko storili za srbsko LGBT+ skupnost, kajti storili niste nič«

IZJAVA DNEVA

"Ko je ob žvižgih in pozivih, naj se udeleži parade, zapuščala prostore dvorane, ji je eden od aktivistov zapel: Drugarice, lažljivice, kako si mogla da budeš s njim ... (Prijateljica, lažnivka, kako si lahko bila z njim ...) in s to aktivistično apropriacijo znane pop uspešnice Lune in Cece, ki so jo konec devetdesetih vrteli po klubih in diskotekah po vsej bivši Jugoslaviji, povedal vse, kar je bilo treba reči v trenutku, ko je bila skupnost LGBT, kot že tolikokrat do zdaj, spet žejna pripeljana čez vodo."

"Ana Brnabić je resda šele druga razkrita lezbijka na premierskem položaju na svetu, a simbolika tega naslova je brez vsebine in ob pajdašenju 'z njim', z Vučićem, le všečna dimna zavesa. Ta zakriva preprosto dejstvo, da skupnost LGBT v Srbiji, tako kot povsod drugod, želi in potrebuje le enake pravice in svoboden prostor pod soncem. 'Ne govorite, da ste za nas storili veliko,' so v javnem pismu premierki zapisali v srbski skupnosti LGBT, 'kajti storili niste nič.'

(Sociolog in kolumnist Roman Kuhar o tem, da je izvedba evropske parade ponosa za Srbijo kljukica na seznamu EU in zasluga, ki si jo bosta Vučić in Brnabić ponosno pripela, če jima bo to prišlo prav; via Delo)

Srbska predsednica vlade Ana Brnabić

Srbska predsednica vlade Ana Brnabić
© Marcel Crozet / Flickr

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.