Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Namesto mobilnosti – teden mobilizacije

Wikimedia Commons / Henri Rousseau

Wikimedia Commons / Henri Rousseau

Zaključil se je teden mobilnosti, a zlahka bi ga – z veliko grenkobe – preimenovali v teden mobilizacije. Zapomnili si ga bomo namreč predvsem po mobilizaciji 300.000 ruskih rezervistov, ki jo je pred dnevi v televizijskem nagovoru obelodanil Putin.

Analitiki vseh prepričanj, nazorov in narodnosti so skušali raztolmačiti to potezo, a simptomatično pozabljajo na tisto, kar bi moralo biti osnovno vodilo pri naslavljanju vseh vojn – to je seveda mir. Zblaznelost globalnih voditeljev se kaže v podatku, da so izdatki za oboroževanje vsako leto višji. Lani so presegli dva bilijona dolarjev.

Potrebujemo mir, saj vojna ni v interesu nikogar razen nacionalizma in orožarske industrije. Hkrati pa fokus prepogosto usmerjamo samo na eno žarišče, čeprav je stanje tudi drugod alarmantno. Tudi Eritreja se je namreč ta teden odločila za mobilizacijo rezervistov. Tovrstne poteze še dodatno prilivajo olje na ogenj, eskalirajo vojne in odrivajo tako želeni mir.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.