Uredništvo

 |  Družba

»S podobo moškega kot avtoritarca na čelu družine so nezadovoljni tudi številni moški«

IZJAVA DNEVA

"Kot sem rekla, ne gre zgolj za državno zatiranje, ampak tudi za patriarhat. In iranska družba je patriarhalna. Običajen pojav je, da ženske, ki niso primerno oblečene, so preveč naličene, ali pa ponoči hodijo same zunaj, moški spolno nadlegujejo. Gre za tradicionalno družbo, kar pomeni, da so spolne vloge zelo določene. Od žensk se pričakuje, da se poročijo in imajo otroke. Res pa je, da so se stvari tudi spremenile. Številne ženske so zelo dobro izobražene. Iran je prva država na svetu po obsegu bega možganov. Veliko žensk je zapustilo državo in svoje izkušnje iz tujine prenašajo svojim družinam in prijateljem v Iranu ter jim kažejo, kako bi lahko bilo drugače. Še posebej mlajše generacije žensk povsem spreminjajo razumevanje položaja žensk v družbi. Žensko, feministično gibanje se je skozi leta prav tako postopno spreminjalo. Od osredotočanja na spremembe zakonodaje je prešlo na osredotočanje na vsakdanje življenje, izbiro, svoboščine. Ženske hočejo spremeniti tako nadzor države kot patriarhat."

"Tudi v tem smislu so protesti posebni. Veliko moških je prisotnih in to je čudovito. Tudi moški nasprotujejo takšnemu odnosu države in družbe do žensk. Zavedajo se, da ni sprejemljivo, da so morale ženske to prenašati 43 let, oni pa so glede tega molčali. Na družbenih omrežjih vidite, kako se številni moški krivijo, ker so bili toliko časa tiho in niso podpirali žensk okoli sebe. Moški so tudi s pomočjo družbenih omrežij dojeli, kako zatiranje žensk deluje in koliko so ženske v teh letih trpele brez podpore moških sorodnikov in prijateljev. Številnim moškim je postalo jasno, da pri feminizmu in ženskem gibanju ne gre zgolj za položaj žensk, ampak tudi za osvoboditev moških od zatiralskega, patriarhalnega razumevanja položaja moškega v družbi, tega, kakšen naj bo moški. S podobo moškega kot avtoritarca na čelu družine so nezadovoljni tudi številni moški, ki pravijo, da ne razumejo tako svojega odnosa s sestro, materjo, ženo, dekletom. Zdaj se dogaja ena čudovita stvar."

(Iranska predavateljica in raziskovalka Azadeh Akbari o protestih, ki se po smrti Mahse Amini krepijo po Iranu in ne naslavljajo zgolj zatiranja žensk s strani države po revoluciji leta 1979, temveč tudi patriarhalne omejitve iranske družbe; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.