Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Študentje, oddajte svoj glas za demokratizacijo ŠOU!

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Študente 12. oktobra čakajo volitve v Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (ŠOU), na katerih bodo izbirali predstavnike v študentskem zboru in študentskih organizacijah. Čeprav gre za pomembne funkcije, saj zbor na primer deli sredstva, ki so v letu 2022 znašala skoraj 4 milijone evrov, je volilna udeležba praviloma katastrofalno nizka.

To ne preseneča, saj ŠOU, ki je letos namenil okoli 35 000 evrov za svojo promocijo, več kot 70 000 pa za komunikacijsko-informacijski servis, volitev skoraj ne promovira, tudi sicer pa deluje izrazito netransparentno. Status quo gre na roko študentskima kluboma Povezani in Modro za študente, ki že desetletje obvladujeta študentski zbor, pri tem pa se soočata s številnimi očitki o nepravilnostih.

ŠOU mora postati demokratična organizacija, ki bo zastopala interese vseh študentov, hkrati pa skrbela za ustrezno politično opismenjevanje mladih, ki se bo nato preslikalo na državno raven. A to je mogoče le s politično aktivacijo študentske večine!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.