Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kdo meče hrano v smeti?

pxhere

pxhere

Čeprav se je količina zavržene hrane lani glede na leto prej malo zmanjšala, gre to izključno na račun gostinstva in trgovine. Po podatkih SURS-a so gospodinjstva zavrgla dobrih 600 ton oziroma 1 % več, na ravni proizvodnje hrane pa je romalo na odpad več kot 2600 ton hrane oziroma kar 24 % več kot predlani.

A nominalno gledano največ hrane ne zavrže industrija, ki je bila lani odgovorna za 13.499 ton odpada, pač pa gospodinjstva. Zavrgla so kar 75.368 ton oziroma več kot 50 % vse zavržene hrane. Precej so je zavrgli tudi gostinski obrati, 39.923 ton, a so potrato od leta poprej zmanjšali za 6 %. Trgovine, ki so zavrgle 14.465 ton hrane, so potrato zmanjšale za 5 %.

Resda se 35 kilogramov zavržene hrane na prebivalca ne zdi toliko, da bi sprememba vedenja posameznika lahko imela odločilen vpliv, a skupnost je vendarle sestavljena iz – posameznikov. Mantra, da so za vse okoljske probleme kriva le podjetja, je prej prikladen izgovor kot izhodišče za učinkovito sistemsko kritiko.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.