Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

»Trickle-up« ekonomija

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Komaj mesec dni po nastopu nove vlade je britanska konservativna premierka Liz Truss že v globokih težavah. Je skoraj tako nepriljubljena, kot je bil Boris Johnson, opozicijskim laburistom pa ankete že od devetdesetih let prejšnjega stoletja niso namerile tako visoke podpore.

Glavni razlog za nezadovoljstvo javnosti je bil predlagan radikalen sveženj davčnih sprememb, ki bi na račun dragega zadolževanja države razbremenil predvsem najbogatejši sloj prebivalstva. Brezsramno vračanje k preživetim thatcherjanskim ideološkim zablodam o trickle-down ekonomiji na pragu nove globalne recesije in ob podivjani inflaciji ni naletelo na odobravanje trgov in bank: funt je proti že tako močnemu dolarju strmoglavil zgodovinsko globoko. 

Truss je zdaj naredila korak nazaj in sporočila, da od predlaganih odpustkov najbogatejšim odstopa. Pritisk, ki sta ga ustvarila odziv trgov in IMF-jevo jasno nasprotovanje, daje upanje, da se brutalnim neoliberalnim politikam v 21. stoletju vendarle bliža konec.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.