Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Uporabniki ali zaposleni – to je zdaj vprašanje

Danes je nov dan

Danes je nov dan

V mestih srečujemo številne dostavljalce hrane, za katere multinacionalke vztrajno poudarjajo, da niso njihovi zaposleni, pač pa le "partnerji".

Krutost sistema in razsežnosti izkoriščanja delavcev so se ta teden absurdno manifestirale v Italiji, kjer je dostavljalec Sebastian Galassi prejel odpoved zaradi nespoštovanja splošnih pogojev poslovanja podjetja Glovo. Galassi 2. oktobra stranki ni dostavil naročene hrane, ker je imel na poti prometno nesrečo, v kateri je izgubil življenje. Podjetje je nato poslalo – bojda avtomatizirano – sporočilo, da je račun "uporabnika" suspendiran.

Glovo torej svoje zaposlene dojema kot uporabnike. Tako se spretno ogiba stroškom in odgovornosti. Pri nas se je nekaj javne debate na temo aplikacij za naročanje hrane zgodilo ob pričetku označevanja dostavljalcev z identifikacijskimi številkami v Ljubljani. Pa še takrat poudarek ni bil na zagotavljanju njihove varnosti, izkoriščevalskih pogojih dela ali prikrivanju de facto zaposlitev v škodo delavcev.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.