Peter Petrovčič

 |  Mladina 41  |  Politika

Policija »pobira« nezaželene tujce po avtobusih in vlakih

Omejeno gibanje

Tvit visokega funkcionarja SDS in nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boža Predaliča, ki mu je pripel (policijski) posnetek odstranitve tujcev z vlaka.

Tvit visokega funkcionarja SDS in nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boža Predaliča, ki mu je pripel (policijski) posnetek odstranitve tujcev z vlaka.
© Twitter

V zadnjem času se na spletu, predvsem na družabnih omrežjih, pojavljajo posnetki policistov, ki na sredstvih javnega prevoza prestrezajo manjše ali večje skupine tujcev, jih potem z avtobusov ali vlakov odstranijo, popišejo in odpeljejo neznano kam. Posnetki niso lepi, kažejo policiste s psi, odrezavo izrekanje ukazov, postrojitve tujcev v vrste, posedanje ob rob ceste, popisovanje ... Še nedavno je bilo takšno ravnanje policije nekaj vsakdanjega, a vlada Roberta Goloba je vendarle obljubila prelom s takšnimi in podobnimi praksami, ki jih je policija vzpostavila predvsem v zadnjih dveh letih. Obljubljeno je bilo tudi spoštovanje človekovega dostojanstva in temeljnih pravic azilnega prava.

Na policiji pojasnjujejo, da tujce, ki nameravajo vložiti prošnjo za mednarodno zaščito, policisti odpeljejo v azilni dom ali kako njegovo izpostavo, »ki pa ga v nadaljevanju samovoljno, pred podajo vloge za mednarodno zaščito, zapustijo in se tudi z javnimi prevoznimi sredstvi, predvsem vlaki, namenjajo v smeri državne meje z Republiko Italijo«. Dodajajo, da na podlagi prijav občanov, delavcev Slovenskih železnic ali lastnih zaznav opravljajo kontrolo na vlakih in drugih prevoznih sredstvih, ki vozijo v smeri državne meje z Republiko Italijo. »V primeru, da se ob kontroli ugotovi, da so na vlaku tujci, ki policistom podajo ponovno namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito, se te odpelje nazaj v azilni dom. Zoper njih se ne uvaja prekrškovnih postopkov.«

Generalni direktor policije Boštjan Lindav dodaja, da od policistov pri vodenju postopkov pričakuje strokovnost in zakonitost ter spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Primere, kjer bi bil izkazan sum da to ni tako, »bomo s strokovnimi službami podrobno preučili, in če bo potrebno, tudi sprejeli ustrezne ukrepe. Od ministrice za notranje zadeve smo prejeli tudi nove usmeritve za delo na meji, ki sledijo prav temu: učinkovitim postopkom ob spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Verjamem, da policisti vse te usmeritve tudi upoštevajo.«

Prosilci za azil se lahko prosto gibajo, le dokler se policija ne odloči drugače?

Na prvi pogled se pojasnila policije zdijo smiselna. To pa predvsem zato, ker niso odgovorili na vprašanje, katero kaznivo dejanje ali prekršek so tujci storili, da jih je policija popisala ter jim odvzela svobodo gibanja. Dejstvo je namreč, da z zelo redkimi izjemami tujcem, ki izrazijo namero vložiti prošnjo za azil in čakajo na začetek postopka, gibanje ni omejeno. Zakon o mednarodni zaščiti šele za prosilce za azil predvideva, da se morajo za čas azilnega postopka zadrževati na območju občine in da morajo zaprositi za dovolilnico, če ga želijo zapustiti. Pa tudi če ga zapustijo, s tem ne storijo prekrška. Kot rečeno, velika večina tujcev, o katerih zdaj govorimo, je takih, ki so izrazili šele namero za vstop v azilni postopek in njihovo gibanje na območju Slovenije ni v ničemer omejeno.

Tudi če želijo policisti kogarkoli legitimirati, morajo izpolniti zakonske pogoje. Med sicer številnimi taksativno naštetimi pogoji ni mogoče najti takega, ki bi prišel v poštev za omenjene tujce, in tudi na policiji niso navedli, na podlagi katerega od pogojev izvajajo legitimacije. Kot že rečeno, na policiji pravijo, da tujcev ne obravnavajo kot storilce prekrškov. Ker to tudi niso. Če imajo dovolj sredstev za nakup vozovnice, imajo pravico, da se usedejo na avtobus ali vlak. In se z njim kam odpeljejo. Tujci iz Ukrajine imajo recimo celo brezplačen javni prevoz, ne glede na to, ali že imajo status začasne zaščite ali azila ali pa še ne.

Jasno je, da velika večina tujcev, migrantov, beguncev (tudi tistih, ki prihajajo iz Ukrajine) želi zapustiti Slovenijo in se odpraviti naprej v druge evropske države. Razlika je le v tem, da policija sedaj prestreza predvsem tiste, ki odhajajo kolikor toliko svobodno, ne pa tistih, ki odhajajo na skrivaj, v pogosto nevarnih razmerah ter pod pogoji in proti plačilu, ki ga zahtevajo tihotapci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.