Izak Košir

 |  Politika

Lista neodvisnih za Ljubljano, ki ima cenovno dostopna stanovanja 

Aktualnemu županu Zoranu Jankoviću bo na lokalnih volitvah konkurirala tudi novonastala Lista neodvisnih, v kateri med drugim nasprotujejo naraščajoči turistični rabi nepremičnin

Bližajo se lokalne volitve

Bližajo se lokalne volitve
© Janez Zalaznik

Pred lokalnimi volitvami se je osnovala tudi Lista neodvisnih za Ljubljano. "Ljubljančanke in Ljubljančani, ki nam je skupen kritičen odnos do nevzdržnega vodenja mesta kot gospodarske korporacije in do zaskrbljujočih tendenc njegovega prihodnjega razvoja, smo se odločili za oblikovanje liste neodvisnih kandidatk in kandidatov za mestne svetnice in svetnike," so zapisali v predstavitvi za javnost. 

Več o motivih za sestavo liste bodo predstavili na novinarski konferencu v ponedeljek. Tam bodo tudi javno razkrili imena sodelujočih in tistih, ki jih podpirajo, včeraj pa so začeli zbirati podpise na upravnih enotah. Med kandidati, ki so jih že razkrili, pa so tudi Primož Bezjak, Živa Deu, Andreja Gabrovec, Tadej Glažar, Andrej Hrausky, Marko Juvan, Barbara Kapelj, Žiga Kariž, Milan Kovač, Kaja Lipnik Vehovar, Martina Lipnik, Eva Matjaž, Alen Ožbolt, Anja Planišček, Apolonija Simon, Jernej Škof, Tadej Troha, Arne Vehovar, Aleš Vodopivec in Anže Zadel.

Če jih želite podpreti, se morate sprehoditi do upravne enote in tam overoviti svoj podpis podpore na posebnem obrazcu. Slednje bodo imeli pripravljene tudi pred upravnimi enotami, kjer bodo tudi zbirali podpise. Do četrtka, 20. oktobra, jih morajo zbrati tisoč. 

V sporočilu za javnost so dodali, da so se posamezniki, združeni na Listi neodvisnih, v svojem delovanju doslej že izkazali "s strokovnostjo, z angažiranim pristopom k reševanju mestnih problemov in se tudi javno izpostavili v korist javnega dobrega in vseh, tudi prikrajšanih prebivalk in prebivalcev Ljubljane". Nihče na njihovi listi po njihovih besedah ni član kakšne politične stranke, zato bodo delovali "neodvisno in samostojno". 

"Zavzemamo se, da Ljubljana (spet) postane prostor, kjer imamo vsi zagotovljene možnosti za resnično soupravljanje in javno soodločanje o usodi svojega kraja. Zavzemamo se za cenovno dostopna lastniška, najemniška, varovana in zadružna stanovanja, ne le v obrobnih soseskah, temveč tudi v središču mesta. Spodbujali bomo oddajo bivalnih prostor v najem mladim, študentkam in študentom ter nasprotovali naraščajoči turistični rabi nepremičnin. Smo proti razprodaj javnega premoženja in smo za sobivanje različnih slojev in skupnosti, namesto vase zaprtih elitnih sosesk."

Lista neodvisnih za Ljubljano

Kot so zapisali, je njihov cilj "mesto, ki bo vodeno, urejeno in oblikovano tako, da bo služilo običajnim življenjskim potrebam svojih prebivalcev". "Mesto, ki ne bo več podložno trgu in brezsramnim špekulacijam tistih, ki ne vejo, kaj bi s svojim bogastvom. Zavzemamo se, da Ljubljana (spet) postane prostor, kjer imamo vsi zagotovljene možnosti za resnično soupravljanje in javno soodločanje o usodi svojega kraja. Zavzemamo se za cenovno dostopna lastniška, najemniška, varovana in zadružna stanovanja, ne le v obrobnih soseskah, temveč tudi v središču mesta. Spodbujali bomo oddajo bivalnih prostor v najem mladim, študentkam in študentom ter nasprotovali naraščajoči turistični rabi nepremičnin. Smo proti razprodaj javnega premoženja in smo za sobivanje različnih slojev in skupnosti, namesto vase zaprtih elitnih sosesk," so poudarili v Listi neodvisnih in dodali, da so za vračanje storitvenih dejavnosti, obrtniških delavnic in trgovin v mestno središče, da bodo "služile sprotnim potrebam lokalnega prebivalstva".

"Smo za enakomeren in policentričen razvoj mesta, da bo lahko imela vsaka večja četrt svoje središče, javne prostore in dušo. Zahtevali bomo razvejan, učinkovit in okoljsko neobremenjujoč mestni in medkrajevni javni promet (avtobusi, vlaki, tramvaj)."

Lista neodvisnih za Ljubljano 

"Smo za enakomeren in policentričen razvoj mesta, da bo lahko imela vsaka večja četrt svoje središče, javne prostore in dušo. Zahtevali bomo razvejan, učinkovit in okoljsko neobremenjujoč mestni in medkrajevni javni promet (avtobusi, vlaki, tramvaj). Smo za čistejši zrak brez načrtovane sežigalnice odpadkov, za čisto vodo brez okoljsko tveganih posegov, za več zelenih in športno-rekreacijskih javnih površin in za spoštovanje mestne arhitekturno-kulturne dediščine. Pomembna sta nam dostop do javnih zdravstvenih storitev in zagotovljena socialna varnost. Smo za ohranitev in razširitev avtonomnih družbeno-kulturnih prostorov in dostopnih ateljejev za ustvarjalce v kreativnih industrijah. Prepričani smo, da morajo biti te vrednote – in ne logika tržnega mešetarjenja in okoriščanja posameznikov – vodilo nadaljnjega razvoja mesta danes in jutri," so še zapisali in izpostavili, da bodo izvoljeni kandidatke in kandidati bodo v Mestnem svetu delovali povsem samostojno in neodvisno, v primeru dilem in nepoznavanja strokovnega področja, o katerem bodo odločali, pa bodo v"edno lahko računali na strokovno podporo vseh sodelujočih na listi, pa tudi neodvisnih civilnih iniciativ in posameznih strokovnjakov". 

Upajo, da se bo Ljubljana na ta način pridružila skupini mest (Barcelona, Amsterdam, Zagreb, itd.), ki si prizadevajo za "demokratično, sodelovalno in vključujočo loklano politiko".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.