Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Ženske, življenje, svoboda

freepik

freepik

Po Iranu divjajo najbolj množični protesti zoper režim doslej, ki jih je sprožil brutalen uboj dvaindvajsetletne Kurdinje Jine Mahsa Amini. Moralna policija jo je pretepla, ker ji hidžab ni dovolj pokrival las. Irankam, ki so nato začele sežigati hidžabe, pa so se na ulicah pridružili še drugi; pripadniki vseh etničnih skupin, ver in družbenih razredov. Režim s protestniki kruto obračunava; ubili naj bi jih že več kot 200, med njimi tudi najstnike. Po svetu si v znak solidarnosti strižejo lase in organizirajo shode

Ali Hamenej za "nemire", kot jih imenuje sam, krivi ZDA in Izrael. Pripravljen je narediti vse, da ne pride do liberalizacije. Šušlja se celo o državljanski vojni. Protestniki ne bodo kar tako odnehali, saj je njihov strah izpodrinila sveta jeza, ki je ni več moč obvladati. 

V Iranu zastavljajo svoja življenja za osnovne človekove pravice, ki se nam zdijo samoumevne. Tudi zato ni vseeno, kdo bo v prihodnjem predsedniškem mandatu predlagal šest novih ustavnih sodnikov.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.