Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Fracking in zombiji

Danes je nov dan

Danes je nov dan

V zadnjih mesecih so Poljska, Španija in Nizozemska naznanile izstop iz Pogodbe o energetski listini (ECT). Infrastrukturni minister Bojan Kumer je možnost, da iz sporazuma izstopi tudi Slovenija, zaenkrat ovrednotil kot “verjetno”.

ECT je mednarodni sporazum, ki vlagateljem v energetskem sektorju omogoča, da tožijo države zaradi njihovih podnebnih politik, ki jih ovirajo pri ustvarjanju dobička. Podjetje Ascent Resources je tako v Petišovcih napovedalo pridobivanje plina s "frackingom", a je ARSO odredila predhodno presojo vplivov na okolje. Podjetje je ob tem svojo izgubo ocenilo na 120 milijonov, kasneje pa na kar 500 milijonov evrov, denar pa bi lahko od Slovenije terjalo ravno zaradi članstva Slovenije v ECT.

Izstop iz ECT sicer ni enostaven. Med drugim interese investitorjev še 20 let po izstopu države ščiti "zombi klavzula", kot so jo poimenovali aktivisti. Upamo torej lahko, da se bo ministrov "verjetno" čim prej pretopil v "zagotovo".

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.