Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Metaverzum obsojen na propad, ljudje na osebni stik

Freepik

Freepik

Človek je družabno bitje, kar je jasno pokazala tudi pandemija virusa covid-19, ki je zaradi zapiranja v domove in omejitev stikov negativno vplivala zlasti na duševno zdravje mladih. Da si ljudje želimo stike in živo izkušnjo, kaže tudi povečanje zanimanja za javne dogodke.

Zato ne preseneča odločitev podjetja Meta, da ob upočasnjeni rasti števila uporabnikov v zadnjih letih vse stavi na uspeh metaverzuma. Ta naj bi predstavljal virtualni svet, sposoben pričarati izkušnjo, ki naj bila podobno avtentična kot fizična (so)prisotnost. 

Po zadnji objavi četrtletnih rezultatov podjetja je cena delnice ponovno strmo padla in ne kaže, da bi prihodnost obetala dobiček. Vlagatelji niso navdušeni nad večdesetmilijardnimi investicijami v metaverzum, ki še dolgo ne bodo imele vidnih posledic.

Zuckerberg vidi metaverzum kot naslednjo stopnjo razvoja interneta, slednjega pa želi v celoti kolonizirati. Glede na to, da je Meta letos izgubila 70 % vrednosti, pa mu to mogoče ne bo uspelo. Držimo fige.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.