Luka Volk

 |  Mladina 45  |  Družba

Inšpekcijski nadzor ugotovil, da je Nova24TV spodbujala nasilje in sovraštvo

Tovarna sovraštva

Boris Tomašič, avtor in voditelj oddaje Kdo vam laže?

Boris Tomašič, avtor in voditelj oddaje Kdo vam laže?
© Nova24TV

Inšpekcijski nadzor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) je ugotovil, da je televizijski program Nova24TV s komentatorsko oddajo Kdo vam laže?, ki je bila predvajana konec junija, kršil zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, ko je spodbujal nasilje in sovraštvo do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja.

Boris Tomašič, avtor in voditelj te oddaje, je v eter konec junija spustil gledalca, ki je povedal: »Pozivam vse Slovence, da se pripravijo za boj, za boj, da nazaj dobimo Slovenijo. Tisti, ki imate orožje doma, ne ga predati policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili. Da se obračunamo. Ker drugega ni. Ker sila zahteva silo.« Tomašič se je nato pozivu pridružil še sam: »Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli.« Kot ugotavlja Akos, je Nova24TV s tem dovolila, da sta oba, gledalec in voditelj, v oddaji spodbujala nasilje in sovraštvo, pri čemer se voditelj na takšen govor ni z ničimer odzval, pač pa nasprotno, »njegov govor je v nadaljevanju afirmiral s pozicioniranjem sile kot edine možnosti udejanjenja gledalčevega cilja«.

Nova24TV mora zato zagotoviti, da te oddaje ne bo nikoli več predvajala – oddaja je bila sicer v vmesnem času že večkrat ponovno predvajana –, niti ne sme biti dostopna na katerikoli drugi medijski storitvi, za katero velja uredniška odgovornost Nova24TV, recimo na njenem kanalu na YouTubu. Prav tako mora v oddaji ali primerljivi programski vsebini gledalce seznaniti z vsebino odločbe in pripraviti smernice ravnanja za preprečitev spodbujanja nasilja ali sovraštva v vseh programskih vsebinah lastne produkcije, z njimi pa morajo biti seznanjeni novinarji, voditelji in gledalci.

Če Nova24TV v predpisanem roku v skladu z odločbo agencije ne bo odpravila kršitve – zoper njo je sicer mogoče sprožiti še upravni spor –, bi ji Akos v skladu s svojimi pristojnostmi lahko začasno preklical ali razveljavil dovoljenje za izvajanje televizijske dejavnosti.

Zadevo obravnavajo tudi na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, za zdaj je v fazi predkazenskega postopka. Glede na 297. člen kazenskega zakonika se javno spodbujanje ali razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti tudi na podlagi političnega prepričanja lahko kaznuje z zaporom do dveh let.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.