Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Za prepoved biometričnega nadzora

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Te dni v Evropskem parlamentu in Svetu Evropske unije usklajujejo končno besedilo predloga uredbe o umetni inteligenci, katere namen je zaščititi prebivalce EU pred diskriminatornimi in netransparentnimi algoritmi. Ti so vse pogosteje uporabljeni za sprejemanje odločitev, povezanih z delom policije, socialnimi prejemki in migracijami. 

Pomemben del akta je regulacija biometričnega nadzora, vendar trenutni predlog prepoveduje njegovo uporabo le s strani policije in v realnem času, predvideva pa tudi izjeme za nekatere vrste zločinov. Tako civilna družba kot tudi Evropski nadzornik za varstvo podatkov opozarjamo, da predlagana omejitev ni zadostna in zahtevamo popolno prepoved biometričnega nadzora. Trenutno je videti, da bo predlog civilne družbe podprla večina evropskih poslancev, slabše pa kaže v Svetu EU, kjer odločajo predstavniki držav članic. Napočil je čas, da Golobovo vlado spomnimo, da se je pred volitvami opredelila za popolno prepoved biometričnega nadzora

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.