Uredništvo

 |  Svet

Mit v službi angleške krone

Bajeslovni kralj Artur je plod domišljije nekega duhovnika

Kralj Arthur

Kralj Arthur
© Wikipedia

Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Junak in odrešenik Stefan Berg piše o tem, da je bajeslovni kralj Artur plod domišljije nekega duhovnika – mit v službi angleške krone.

"Artur je več kot samo element folklore, oblikoval je politiko. Anglija je z njegovim mitom upravičevala svoje težnje po prevladi v Evropi. Arturjevo veliko kraljestvo naj bi ji celo podeljevalo ozemeljske pravice – do Walesa in Škotske. Edvard I. (1272–1307) je maja 1301 pisal papežu in v pismu obrazložil, zakaj je upravičen do Arturjeve zapuščine. Škoti so se branili izvirno in v skladu s sistemom. Zahtevo so zavrnili, češ da je bil Artur plod prešuštva in zato nima dedne pravice, s tem pa tudi Anglija ne."

"Vse do danes nimamo dokaza, da je Artur res obstajal. A že dolgo ni več vprašanje, ali je resničen ali ne: Artur živi."

Stefan Berg

"Kateri kralj se mu ne bi hotel postaviti ob bok? Založnik dela o kralju Arturju sira Thomasa Maloryja iz leta 1485 ni ničesar skrival: številni angleški plemenitaši so se obrnili nanj in zahtevali, da natisne zgodbo o svetem gralu in krščanskem kralju Arturju. Odvrnil jim je, da marsikdo dvomi o njegovem obstoju in da so knjige o njem navadne izmišljotine. A rekli so mu, da so Arturja cenili tako kristjani kot pogani in da so o njem poročali kronisti. Založnik je nato vendarle natisnil knjigo po Maloryjevem rokopisu," piše Berg.

POSEBNO ŠTEVILKO MLADINE NAROČITE NA TEJ SPLETNI POVEZAVI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.