Uredništvo

 |  Svet

Kraljestvo sredi kaosa

Razmere v Veliki Britaniji na začetku osemnajstega stoletja

Kralj Jurij IIV.

Kralj Jurij IIV.
© Wikimedia Commons

Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Kralji iz Hannovra Johannes Saltzwedel piše o tem, da so bili prvi trije vladarji iz Nemčije vse prej kot geniji, kljub temu pa se je Velika Britanija v času njihovega vladanja razvila v velesilo.

"Kraljestvo sredi kaosa: prestolnica London se je utapljala v umazaniji, bolezni, nasilju in korupciji. Vsak se je znašel po svoje, lakota in nenehno garanje sta obubožane državljane gnala v upore, politiki so neutrudno kupovali glasove in se skrivaj dogovarjali za položaje, medtem pa je kralj raje skrbel za svojo nemško vojvodino in se zabaval z metresami. Takšne so bile razmere v Veliki Britaniji na začetku osemnajstega stoletja – pisci v časopisih, satiriki in karikaturisti so tekmovali med seboj, kdo bo močneje udrihal po nemirni otoški državi in zanikrnem vladajočemu sloju."

"Plemeniti in vplivni Jurij, vladar vojvodine Braunschweig Lüneburg, ki so ga lordi razglasili za novega kralja, je bil sramežljiv in ga javni nastopi niso pretirano zanimali."

Johannes Saltzwedel

"Hkrati pa se je ta kraljevina znašla na prelomu. Izumi, na primer mehanične statve in parni stroj, so pripomogli k nastanku industrije, standardne mere so pomenile zagon obrti, London se je razvil v finančno središče, uvoz in izvoz sta se povečala za trikrat. V pomorski trgovini so Britanci korak za korakom prehitevali holandske, španske in francoske tekmece, se utrdili celo v Indiji in si zagotovili pomembne monopole.," piše Saltzwedel.

POSEBNO ŠTEVILKO MLADINE NAROČITE NA TEJ SPLETNI POVEZAVI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.