Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Učinkovita krinka za egoizem

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Če so milijarderji prejšnjega tisočletja svojo odgovornost do družbe izražali z gradnjo knjižnic, muzejev in drugih javnih dobrin, se zdi, da so trendi sodobne filantropije usmerjeni drugam. Čeprav naši tehnofevdalni gospodarji obljubljajo razdajanje bogastva, so njihovi projekti precej manj otipljivi.

S spektakularnim propadom kriptoborze FTX je precej obrvi dvignil t. i. "učinkoviti altruizem", katerega privrženec je njen zloglasni ustanovitelj Sam Bankman-Fried. Nova bizarna ideologija, ki se širi med veljaki Silicijeve doline, v svojem jedru zagovarja kopičenje osebnega bogastva, saj naj bi posameznik tako lahko najbolj učinkovito pomagal človeštvu. Po možnosti niti ne tukaj in zdaj, ampak tisoče let v prihodnosti.

Kot nekoč objektivizem Ayn Rand, ki živi v srcu neoliberalizma, so podobne ideje predvsem krinka, s katero si bogati posamezniki čistijo vest, medtem ko poglabljanje neenakosti in nezmožnost reakcije na podnebno krizo potiskajo družbo na rob propada.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.