Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Terjajmo odgovornost od odgovornih

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Evropska komisija je potrdila zakonitost lanske francoske prepovedi kratkih notranjih letov, ki se jih da nadomestiti z do 2,5-urnim potovanjem z vlakom. Zakonu sta nasprotovala Združenje francoskih letališč in Airports Council International, ki sta tudi sprožila – k sreči neuspešno – revizijo EC. 

Pionirski zakon je posebej pomemben za boj proti organiziranim interesom kapitala in lobiranju proti zakonodaji, ki ima potencial zmanjšati izpuste CO2. Francoska poteza naj služi kot izhodišče za EU, da vpelje še bolj progresivno zakonodajo, ki bi urejala tudi čezmejne lete. Ti so že zdaj pogosto enostavno nadomestljivi z vlaki, razvoj evropske železniške mreže pa lahko emisije še dodatno zmanjša.

A v tej debati ne pozabimo, da za izpuste nis(m)o zares krivi "povprečneži", ki letijo ob redkih priložnostih. Perfekcionizem in krivda sta orodji kapitalizma, saj povzročata, da s prstom kažemo na ljudi namesto na korporacije, ki v zrak pošiljajo prazna letala, in elite, ki letijo 14 minut.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.