Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Ideje za darila

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Decembrska obveza medsebojnega obdarovanja ni le gonilo kapitalistične norije in popolna zatopljenost posameznikov v opoj potrošništva, je tudi neprijetno razgaljenje razrednih razlik – na eni strani obsceno bogastvo, na drugi trpka revščina.

Že v klasični antropološki teoriji daru je hierarhija med darovalcem in obdarovancem na strani prvega: več (kot lahko) daš, več veljaš. S sprejetjem daru se zavežemo k recipročnosti, če pa te zaradi ekonomskega statusa ne zmoremo, pristanemo na podrejen položaj. Recipročnost daru ni vedno materialna; v zameno za diamanten nakit naša kultura denimo prej kot novega rolexa pričakuje – spolni odnos.

Zakaj ne bi letos bližnjih obdarili s tistim, česar nam vsem manjka? Namesto da nakupujemo darila, organizirajmo čistilno akcijo. Donirajmo nevladnikom. Namesto druženja s kakšnimi posebej nekompatibilnimi sorodniki obiščimo dom za ostarele. Sprehodimo kužka v zavetišču – raje kot da bi ga za praznike podarili, pa ga vsaj za začetek posvojimo na daljavo

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.