Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Moralna panika o mesu

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Mnoge je razburilo, da so se med člani strateškega sveta za prehrano namesto predstavnikov živinoreje znašle okoljevarstvenice in sociologije. Nezaslišano se jim zdi tudi, da je Golob k mizi, kjer bo govora o prihodnosti prehranjevanja, povabil celo vegane.

Možnost brezmesne prihodnosti razburja tudi stroko. Priliko molčati je zamudila dr. Rotovnik Kozjek, pionirka klinične prehrane, ki je, zaskrbljena glede vnosa beljakovin in prehranskih dodatkov, sestavo sveta označila za "grob napad na zdravje Slovencev".

Čeprav nas je covid naučil, da dodatki, kot sta cink ali vitamin D, niso bavbav, pa je vključitev Herbalifovega pridigarja v strateški svet grob faux pas. Polnovredna rastlinska prehrana ne temelji na piramidni shemi umetnega praška, ampak na preseganju troedinosti slovenskega obroka. Ne koristi le okolju, ampak tudi zdravju; gram beljakovin in ogljikovih hidratov "staneta" 4 kalorije, gram maščob pa 9, zato je v 100 kalorijah stročnic več beljakovin kot v 100 kalorijah mesa.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.