Luka Volk

 |  Mladina 52  |  Družba

2022 v številkah

Leto, ko smo začasno premagali epidemijo in janšizem

Poziv k udeležbi na volitvah nad Celjem. Šest odhodov na volišča je zaznamovalo »super volilno leto« 2022. Spomladi smo ga začeli s težko pričakovanimi parlamentarnimi volitvami, jeseni pa nadaljevali s predsedniškimi volitvami, tremi referendumi in lokalnimi volitvami, ki so imele ponekod še drugi krog. Ljudstvo je na vseh volitvah večinsko glasovalo proti janšizmu.

Poziv k udeležbi na volitvah nad Celjem. Šest odhodov na volišča je zaznamovalo »super volilno leto« 2022. Spomladi smo ga začeli s težko pričakovanimi parlamentarnimi volitvami, jeseni pa nadaljevali s predsedniškimi volitvami, tremi referendumi in lokalnimi volitvami, ki so imele ponekod še drugi krog. Ljudstvo je na vseh volitvah večinsko glasovalo proti janšizmu.
© Janez Zalaznik

1,6
milijarde predvajanj na pretočni glasbeni platformi Spotify je dosegla skladba As It Was angleškega pevca Harryja Stylesa in postala najbolj predvajana skladba leta.

2
varovanca doma starejših občanov v Loki pri Zidanem Mostu sta bila žrtvi zamenjave identitete, potem ko so ju hkrati prepeljali v Splošno bolnišnico Celje. Hudo napako so odkrili šele, ko je eden od pacientov umrl in so ga pod identiteto drugega tudi že pokopali.

3,4
planeta v velikosti Zemlje bi bilo potrebno, če bi vsi na svetu živeli kot prebivalci Slovenije. Dan, ko smo porabili letno kvoto svojih bioloških virov, je v Sloveniji v letu 2022 namreč nastopil že 18. aprila, ugotavlja Global Footprint Network.

8
milijard ljudi danes naseljuje Zemljo. Še leta 1950 nas je bilo 2,5 milijarde, število prebivalcev se je torej več kot potrojilo.

13
minut je dolg kratki film Urške Djukić Babičino seksualno življenje, ki je osvojil prestižno nagrado Evropske filmske akademije za kratki film, tako imenovanega evropskega oskarja.

15
držav, med njimi tudi Slovenija, je izvajalo nezakonito vračanje migrantov na zunanjih mejah EU, tako imenovane pushbacke, v svojem poročilu za leto 2022 navaja Border Violence Monitoring Network. Od leta 2017 so jih skupno zabeležili kar 24.990.

22
let je imela Mahsa Amini, ko je zaradi nepravilne nošnje hidžaba umrla v rokah iranske moralne policije, zaradi česar je prišlo do največjih množičnih protestov za pravice žensk v muslimanskem svetu.

36
poslank je bilo aprila izvoljenih v državni zbor, največ v zgodovini samostojne Slovenije. Kar 21 jih prihaja iz Gibanja Svoboda, kjer imajo tudi rekordno veliko poslansko skupino – ta šteje 41 poslank in poslancev.

44
milijard dolarjev je – tedaj še – najbogatejši človek na svetu Elon Musk namenil za nakup družbenega omrežja Twitter.

46
domnevnih uporabnikov novega ljubljanskega avtonomnega prostora Plac – med njimi mladoletne osebe, naključne obiskovalce in novinarje – toži slaba banka, lastnica dolga leta zapuščene nepremičnine, zaradi motenja posesti.

100
let za tem, ko je vodenje italijanske vlade prevzel fašist Benito Mussolini, je oblast v Italiji pod taktirko Giorgie Meloni spet prešla v roke te skrajne politične opcije, ki je bila po drugi svetovni vojni sicer prepovedana.

108
let je ob smrti štel eden najbolj prevajanih slovenskih pisateljev Boris Pahor, ki je življenje v zamejstvu posvetil svarjenju pred fašizmom in nacizmom.

160
domnevno pristnih slik velikanov likovne umetnosti bi moralo biti poleti razstavljenih v Narodnem muzeju Slovenije, a je bila razstava zaradi sumov, da gre za ponaredke, tik pred odprtjem odpovedana. Največji razstavni škandal še vedno preiskuje policija.

161
strani dolgo poročilo o izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov proti Janševi vladi je potrdilo, da je policija na protestih prisilna sredstva uporabila nesorazmerno, neupravičeno in nestrokovno.

181,3
milijona let bi potreboval slehernik, da bi s spleta naložil vse podatke, so izračunali pri Techjury.

358
objav je Borut Pahor s svojimi sledilci delil na družbenem omrežju Instagram v zadnjem letu desetletke, v kateri je zasedal položaj predsednika Republike Slovenije.

563
milijonov evrov je v prvih 11 mesecih leta 2022 znašal primanjkljaj državnega proračuna Republike Slovenije. Brez neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije covid-19 in draginje bi dosegel 298 milijonov evrov presežka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.