Vasja Jager

 |  Mladina 52  |  Politika

Konec janšizma

Leto, ko smo bolj ali manj uspešno začeli obnovo zdemolirane pravne države

Volivci so nepridipravno državo odločno zalučali v smetnjak zgodovine.

Volivci so nepridipravno državo odločno zalučali v smetnjak zgodovine.
© Borut Krajnc

Razmere za ponovno vzpostavitev pravne države so v letu 2022 z zrušitvijo nepridipravne države seveda zagotovili državljani in državljanke – kolesarski, kulturniški, antivakserski in vsi drugi protestniki, civilna družba ter končno odločna večina volivcev in volivk na spomladanskih parlamentarnih volitvah. Da je nato v praksi projekt kot nova ministrica za notranje zadeve v veliki meri vodila Tatjana Bobnar, pa je bil preobrat, vreden romana; ministrica se je z vrnitvijo iz kazenske kolonije v Tacnu na sam vrh državnega birištva vzpostavila kot novodobna grofica Monte Christo, od katere smo – priznajmo – vsi pričakovali, da se bo Janševih palicajev odkrižala z enako brutalnostjo, kot je bila izkazana njej.

Še najbolj se je na to očitno zanesel kar sam premier Robert Golob, čigar živci so se kodrali in kodri siveli sorazmerno z naraščanjem indicev o nadaljevanju rovarjenja podtaknjencev SDS po policiji, zato je od ministrice vse bolj nestrpno pričakoval popolno kadrovsko opletje policije in nato še tretma trdovratnih podtaknjencev s plamenometalcem. Toda Tatjana Bobnar je omikana ženska, ki raje kot Dumasa bere Foucaulta, na teženje pa se ne odziva najbolje; ko ji je netaktni premier hotel naviti uro z neimenovanjem njenega izbranca za vodenje policije Boštjana Lindava za polni mandat, je Golobu pač vročila odstopno izjavo.

Vihar v kozarcu vode je tako prerasel v veter sprememb, vlada pa je ostala brez ene svojih najboljših ministric – nekaj Janševih kopriv gor ali dol, v grobem gledano je Tatjana Bobnar policijo vendarle v veliki meri spremenila iz vaške straže Aleša Hojsa nazaj v državljanski servis, in to v vsega nekaj mesecih. Tako je v pokoj poslala kot ledena kocka priljudnega direktorja policije Antona Olaja, Janševa direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada Petra Grah Lazar pa jo je še zadnji čas podurhala v čedno plačano službico iskanja okrogline kvadrata na Pošti Slovenije. Bobnar je tudi umaknila soglasje ministrstva za notranje zadeve k odškodninskim tožbam proti organizatorjem protestov proti janšizmu in naročila več revizij dela policije pod Janševo vlado, za nameček pa je ukazala, naj se začne odstranjevanje ograje na meji s Hrvaško. To sicer ni bilo zelo intenzivno, pa vendar.

Druga ključna šefinja restavracije (pri)pravne države je bila nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je nemudoma pokazala, da je tudi figurativno za več kot dve glavi vzvišena nad svojim predhodnikom Marjanom Dikaučičem, in sprostila imenovanja državnih tožilcev. Pomenljiva je bila njena odločitev, da bo država avtomatično povrnila denar vsem, ki jih je v svinčenih letih 2020 in 2021 oglobila zaradi kršenja nezakonitih odlokov.

Jaša Jenull, Tea Jarc in protestna druščina tako lahko končno ponosno uokvirijo vse pildke, ki so jih med svojimi boji prejeli od nadležnih žandarskih organov, primorski trubadur Gianni Rijavec pa gol na Sabotinu zapoje Belega goloba – časi, ko bi jim zaradi tega grozila kazen ali celo arestantska menaža, so minili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.