Vasja Jager

 |  Mladina 52  |  Politika

Ne bodite primitivci

Leto, v katerem je debata začela teči skoraj normalno

Šala ali primitivizem

Šala ali primitivizem
© Borut Krajnc

Okoreli oštarijski delegati dobro poznajo tisti občutek napetosti, ko se nad omizje dvigne opiti težak, ki žali vsevprek in grozi s pretepačino, ker mu pač ne dovolijo francoskega poljubljanja s pipo za pivo. Prav tako jim je znano divje olajšanje, ko gostilničar končno zagrabi tečnobo za kravateljc in ga z volejem pod trtico odstrani iz svoje spoštovane ustanove – nakar se lahko omizje spet razživi, brez strahu.

Metaforični težak je seveda z oblastjo opita skrajna desnica na čelu z Janezom Janšo, ki je pretekli dve leti žalila in strahovala vse, ki se niso strinjali z njenim pogoltnim cuzanjem življenjskih tokov družbe. Naj si o Golobovi koaliciji mislimo karkoli že, je s tega vidika divje olajšujoče, da je v letu 2022 v državo začela vračati drugačen način komuniciranja. Troli SDS so na Twitterju širili lažne novice – Gibanje Svoboda se je odločilo, da na tem gnojišču sploh ne bo objavljalo. Skrajneži so trosili sovražni govor – Golob je novembra na kongresu Svobode naznanil, da »ne bomo trpeli sovražnega govora pod krinko različnosti, še posebej ne od politikov«, parlament pa je ustanovil akcijsko skupino za preprečevanje takšnih praks. In končno, še do nedavna smo zardevali in svet je v šoku strmel ob Janševih napadih na ugledne tuje politike in novinarje, z Robertom Golobom pa smo dobili premiera, ki ga za nasvet sprašuje sam vrh EU.

V minulem letu se je Slovenija torej lahko v dobršni meri sprostila. Ne pa še povsem. Primitivizem in pomanjkanje distance do sebe sta kot virus. Že jutri lahko udarita kje drugje oziroma pri kom drugem, mi bomo pa spet zardevali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.