Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Verjetno je vseeno, kdo je šef Twitterja

EFF Photos / flickr / DJND

EFF Photos / flickr / DJND

Iz gorečega smetnjaka, kot lahko opišemo zadnjih nekaj mesecev Muskovega vodenja Twitterja, je priletelo nekaj kosov papirja, ki podrobneje orišejo sodelovanje podjetja z oblastmi. Izkaže se, da za zlorabo zasebne platforme za "javno" komunikacijo ni potrebna huda zarota.

Twitter je aktivno blokiral širjenje zgodb, ki bi lahko škodovale politiki ("levi" in desni, a pogosteje prvi). Dokumenti slikajo povsem človeške situacije, kjer ljudje včasih prosijo, drugič improvizirajo, predvsem pa uredniško politiko uporabljajo kot krinko namesto kot vodilo.

Seveda ni šlo samo za politike, tudi agencije s tremi črkami so brez težav cenzurirale uporabniške račune. Ne s sodnim nalogom, ampak s prijateljsko e-pošto, tako kot politiki.

Twitter ni edina platforma, kjer se to dogaja. Katera koli centralizirana proizvajalka človeškega mnenja (pa naj bo tiskarna ali spletna stran) kar kliče po ljudeh, ki bi jo radi izkoristili. Mogoče pa ravno zato ZDA s takim zanosom prepovedujejo (kitajski) TikTok.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.