Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kjer se voda in internet združita

BalticServers.com / Wikimedia Commons

BalticServers.com / Wikimedia Commons

V našem vsakdanu igra medmrežje ključno vlogo. Internet in digitalizacija sta bistveno spremenila naše odnose in delovanje družbe. Kljub temu pa skoraj tri milijarde ljudi še čakajo na svoje prvo brskanje po spletu.

Za nemoteno delovanje spleta so nepogrešljiva podatkovna središča, ki pa predstavljajo vedno večji okoljski problem. Za hlajenje opreme, ki je potrebna za obratovanje naprav v podatkovnih središčih, namreč potrebujejo ogromne količine vode. Podatke o tem, kolikšna je dejanska poraba vode v panogi, podjetja večinoma prikrivajo.

Da o električni energiji sploh ne izgubljamo besed; na Irskem je bodo podatkovna središča v naslednjih petih letih porabila kar tretjino! Digitalizacija terja velik davek v obliki porabe naravnih in energetskih virov. Ekstremni vremenski pojavi in pregrevanja že povzročajo mrke v podatkovnih središčih, a nemara nas mora še bolj skrbeti povraten vpliv te infrastrukture na okolje. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.