Uredništvo

 |  Družba

»Sečnja na Rožniku je uničila življenjska okolja več rastlinskih in živalskih vrst«

IZJAVA DNEVA

"Gozdnogospodarske cilje bi bilo torej možno realizirati na drugačen način, upoštevajoč, da je ekonomska zrelost bukve podrejena drugim funkcijam takšnega gozda. Stara drevesa oziroma gozd so posebnega ekološkega, izobraževalnega in socialnega pomena – so simbolna vez med generacijami. Potrebno je poskrbeti zgolj za vzdrževanje takšnih dreves."

“Ocenjujemo, da so bila zaradi načina izvedbe posega že uničena življenjska okolja več rastlinskih in živalskih vrst, da bo v prihodnje prišlo tudi do sprememb mikroklimatskih razmer na obsežnem območju ekosistemske naravne vrednote Rožnik – Šišenski hrib – Koseški boršt ter s tem do dodatnih sprememb življenjskih pogojev za številne živalske in rastlinske vrste. Mladi gozd bo zaradi južne lege v prihodnje izpostavljen izjemni poletni vročini in suši."

(Zavod za varstvo narave in okolje Republike Slovenije o sečnji več kot 380 dreves v Krajinskem parku Tivoli in na Rožniku; via N1)

Sečnja dreves na Rožniku

Sečnja dreves na Rožniku
© Janez Zalaznik

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.