Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kdo ima v resnici škarje in platno?

blickpixel / pixabay

blickpixel / pixabay

Koncesije podeljuje občina, zakonodajalec pa je z določitvijo različnih pogojev delovanja javnih zdravstvenih zavodov in koncesionarjev med njimi vzpostavil nelojalno konkurenco. Ker so delovni pogoji boljši pri koncesionarjih, zdravniki zapuščajo zdravstvene domove, kar oblast rešuje z dodatnim razpisovanjem koncesij. Začaran krog bi se pretrgal le z izenačitvijo pogojev; tako bi bili javni zavodi lahko konkurenčnejši.

Ker je minister za zdravje izpostavil množičen odhod zaposlenih iz ZD Ljubljana, ko je direktorica postala Poplas-Susič, se je moral javno opravičiti županu Jankoviću. Dregnil je namreč v sršenje gnezdo konflikta interesov, saj ima Poplas-Susič v lasti zasebni zdravstveni zavod Multimedicus s koncesijo.

Več kot 30.000 ljudi pa je v ZD Ljubljana ostalo brez zdravnika. Oblastniki rešitev vidijo v višanju glavarinskih količnikov, ki bodo trajanje pregleda pacienta še skrajšali, pozabljajo pa, da morajo najprej zagotoviti zdravnike, ki bodo pristali na take pogoje dela.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.