Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Zakon je zakon

PIC

PIC

Da je degradacija naravnega okolja ena ključnih groženj našemu planetu (in – upamo – kapitalizmu), čivkajo vsi ptički, ki še niso izumrli. A ob vprašanju podnebne krize posameznik_ca izbira med dvema odgovoroma, ki, čeprav se ne izključujeta, nagovarjata različne skupine ljudi. Prvi trka na vest slehernice_ka, ji/mu nalaga ločevanje odpadkov, potovanje z vlakom in vegansko prehrano, drugi pa jo/ga skuša opolnomočiti v boju proti korporacijam in industriji, glavnim povzročiteljem krize, in ji/mu pri tem zlahka oprosti tudi kak zrezek.

V obeh primerih je človek precej nemočen: naj še tako zmanjša svoj ogljični odtis, je to le ena čista kaplja v onesnaženo morje; če poskusi obračunati z goljatom, pa izid spopada navadno ni tako romantičen kot v stari zavezi.

A vendarle se je treba državljansko opolnomočiti: naša zaveza gre onkraj lastnega življenjskega sloga, naša pravica pa sega čez skandiranje in špricanje šole. Obstaja cel kup zakonodaje, ki samo čaka, da jo pomagamo udejanjati.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.