Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Jaz tebi delo, ti meni plačilo zanj

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Mediji te dni pogosto poročajo o pomanjkanju delovne sile, s katerim se soočajo številne panoge v Sloveniji. Težave naj bi imeli v zdravstvu, šolstvu, gostinstvu, gradbeništvu in drugod. Delodajalci in njihove interesne organizacije vzroke za nastalo situacijo iščejo v številnih dejavnikih, kot ob vsaki krizi pa na pomoč kličejo državo – prav tisto, ki jim je tako odveč, vsakič ko je govora o zaščiti delavcev.

Kapitalisti se radi sklicujejo na prosti trg, a njegove logike ne zmorejo preslikati na trg dela. Nihče od njih očitno ne razmišlja, da bi zaposlene privabil z višjimi plačami ali boljšimi delovnimi pogoji, ki so ponekod zares katastrofalni. To je še bolj nenavadno v luči visokih prihodkov, s katerimi se lahko med drugim pohvalijo gradbena podjetja ali zdravstveni domovi.

Delavci imajo vedno manj koristi od svojega dela in dobičkov, ki jih to prinaša. Dokler jih vodstva podjetij ne bodo ustrezno plačevala, nagrajevala in motivirala, bodo boljše pogoje pač iskali drugje, na trgu.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.