Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Ob letu osorej

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Ob zaključku kulturnoprazničnega tedna najprej nujen obrat fokusa. S Prešernovih nagrajenk in nagrajencev, proslave ob kulturnem prazniku in Svetlane Makarovič; s konkretnih imen ga prestavimo na pretežno moški spol nagrajenk_cev, s stoječih ovacij na dejstvo, da je nagrajenka prekarka, samozaposlena v kulturi, do katere se je država desetletja obnašala izrazito mačehovsko, z razprav o primernosti pesničine geste pa na dejstvo, da je Prešernov nagrajenec še vedno tudi spolni nasilnež.

Po obratu pa še paralaksa. Pogled na kulturo s strani namreč odpira mnoga vprašanja tudi onkraj življenjskih pogojev za ustvarjanje ali umetniške vrednosti del te_ga ali one_ga posameznice_ka. Vprašanja, ki se nanašajo na avtorske pravice, odprti dostop in pravično rabo, morda niso materialna v svoji pojavnosti, kljub temu pa odgovori nanje temeljno določajo tudi materialne pogoje umetniškega ustvarjanja. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.