Kje je obljubljeni nadzor nad oglaševanjem?

Prispevek »Kje je obljubljeni nadzor nad oglaševanjem?«, avtorice Zale Kramperšek, ki je bil v Mladini objavljen 10. februarja, bi lahko vseboval celovit odgovor na v naslovu zastavljeno vprašanje. Ker želimo, da so vaši bralci celovito informirani, v nadaljevanju posredujemo informacije, ki smo jih poslali novinarki.

Z nadzori oglaševalskih objektov smo, kot napovedano, pričeli v januarju. V obravnavi je trenutno 862 objektov, od tega je bilo 62 objektov odstranjenih. Ugotovljeno je bilo, da je 24 objektov legalnih. Odločbe za odstranitev so bile izdane za 19 objektov, medtem ko so postopki za ostale objekte še v teku. Trenutno je večina obravnavanih objektov ob Dolenjski, Tržaški in Celovški cesti od mestnega središča do obvoznice. Manjši delež objektov je z različnih drugih lokacij izven navedenih.

V povezavi s citatom gospoda Hočevarja »/…/če bi občina imela resen namen, bi imeli 3. januarja pripravljeno potrebno dokumentacijo in bi s tem dnem začeli izvedbo in pošiljanje prvih opominov pred izvršbo«, ki ga navaja avtorica, pojasnjujemo, da zakoni, ki jim morajo slediti inšpektorji v svojih postopkih (Zakon o inšpekcijskem nadzoru, Zakon o splošnem upravnem postopku in Zakon o prekrških), instituta opomina pred izvršbo ne predvidevajo. Če želimo, da bodo odstranitve objektov zakonite, moramo slediti postopkom, ki so uzakonjeni v državi in s tem učinkovito prispevati k urejanju okolja. Ne glede na interes, ki ga ima občina z urejanjem tega področja, ne moremo ukrepati mimo predpisanih postopkov, ki se opirajo na to, da je inšpekcijskim zavezancem dana možnost aktivnega sodelovanja v inšpekcijskih postopkih.

Gospoda Hočevarja vabimo na sestanek na Inšpektorat MU MOL, kjer mu bomo po potrebi še dodatno pojasnili, kako inšpekcijski postopki potekajo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.