Peter Petrovčič

 |  Politika

Ustavno sodišče zadržalo zakon o RTV

Janševi kadri na RTV Slovenija lahko (do nadaljnjega) nadaljujejo z »uravnoteževanjem« javnega radia in televizije

Zbor novinarjev pred hišo TV Slovenija (na levi nekdanja novinarka Mojca Šetinc Pašek, ki je prestopila med politike in je tudi prva podpisnica pod novim predlogom zakona o RTV Slovenija)

Zbor novinarjev in novinark, ki so lani podprli nov zakon o RTV Slovenija
© Borut Krajnc

Po naših informacijah je ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o RTV do končne, vsebinske odločitve o tem ali je zakon ustavno skladen ali ne. Takšna odločitev glede vprašanja zadržati ali ne zadržati izvajanja zakona sicer običajno pomeni tudi končno odločitev v smeri ugotovitve določenih protiustavnosti v zakonu.

Sodišče je odločitev sprejelo s petimi glasovi proti trem. Odločalo je torej osem sodnic in sodnikov, saj je bil sodnik dr. Rok Čeferin izločen. In sodniki so tokrat preglasovali sodnice. Za zadržanje so torej glasovali dr. Rok Svetlič, ki je v zadevi tudi sodnik poročevalec in je napisal odločbo, Marko Šorli, dr. Klemen Jaklič, dr. Rajko Knez in dr. Matej Accetto. Proti pa so glasovale dr. Katja Šugman Stubbs, dr. Špelca Mežnar in dr. Neža Kogovšek Šalamon.

Odločitev pomeni, da do nadaljnjega, do končne odločitve, na katero bo potrebno počakati vsaj nekaj mesecev, vodstvo RTV, ki ga sestavljajo najzvestejši propagandistični kadri SDS, lahko nadaljuje z agendo spreminjanja (predvsem informativnega) programa javnega medija po svoji podobi. No, vsaj dokler bo to podpirala večina v programskem svetu, kjer ima SDS za zdaj ravno dovolj udobno večino.

Odločitev naj bi bila javna v nekaj dneh, saj mora poteči rok za revotacijo, po domače rečeno rok, v katerem se ustavni sodniki lahko premislijo in spremenijo svoj glas. Če bi se recimo premislil eden od petih sodnikov in se pridružil sodnicam, potem izvajanje zakona ne bi bilo zadržano.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.