Uredništvo

 |  Družba

Jelena Aščić / »Česa tako težkega, kot je bilo to, pred tem nisem delala«

IZJAVA DNEVA

"V svoji novinarski karieri sem delala ogromno zgodb o ljudeh, ki so se jim dogajale grozote, strašne krivice. Delala sem zgodbe o žrtvah krutega nasilja, ljudeh, ki so bili spolno zlorabljeni kot otroci. A lahko rečem, da česa tako težkega, kot je bilo to, pred tem nisem delala. Pogovori s starši otrok, ubitih v Sarajevu, so bili težki, saj je vsak od njih začel jokati in potem sem jokala tudi jaz. Res je bilo pretresljivo. Sploh ta nepojmljiva frustracija ... Zakaj se je to moralo zgoditi? Zakaj sta ta deček ali deklica morala umreti? Kako je ostrostrelec lahko opazoval ljudi, otroke, ko so šli po vodo, in nameril, ustrelil? Ko je izstrelil granato, je točno vedel, kam in v koga strelja. Nič ni bilo naključno. Načrtno so ubijali otroke. In to so bili dovčerajšnji sosedje. Kaj vse lahko naredi sovražna politika, ki hujska ljudi!"

(Urednica Tednika in novinarka Jelena Aščić o snemanju dokumentarnega filma Sarajevo, 1425 dni groze, ki prikazuje življenje v obleganem mestu, kjer so na stanovalce prežali ostrostrelci; v intervjuju za Večerovo prilogo V nedeljo)

Novinarka TV Slovenija Jelena Aščič in snemalec Gregor Naglav nad Sarajevom

Novinarka TV Slovenija Jelena Aščić in snemalec Gregor Naglav nad Sarajevom
© Osebni arhiv novinarke / Večer

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.