Uredništvo

 |  Družba

»Pravna vprašanja so pogosto politično zelo občutljiva«

IZJAVA DNEVA

"Pravna vprašanja so pogosto politično zelo občutljiva. Politična občutljivost posameznih vprašanj pa ne sme pomeniti, da zapuščamo tla prava in da vstopamo v tisti svet, ki ni pravno zamejen in pravno urejen. Razlaga, da smo na presečišču prava in politike, ni dobra, ker nas, hočeš nočeš, sili ali pa vsaj nagovarja, naj odločamo politično. Presečišču se moramo izogniti tako, da je pristojnost najvišjih sodišč vnaprej opredeljena in da je hkrati povedano, iz katerih meril naj sodniki izhajajo. Če je pravno metodološka zavest utrjena, bo sodnik zavračal aktivistično držo in bo pomensko odprti prostor zapolnjeval tako, da bo izhajal iz nosilnih, torej poglavitnih pravnih načel. V primerih te vrste se pričakuje, da je sodnik še posebej zadržan. Sodniška zadržanost je tudi sad izobraževanja pravnikov in pravne kulture. Naposled pa je, se razume, zelo pomembno tudi to, ali je sodišče vrednotno uravnoteženo in ali so sodniki pokončne osebnosti."

(Nekdanji ustavni sodnik Marijan Pavčnik o tem, ali je položaj ustavnega sodišča na presečišču med pravom in politiko; v intervjuju za Dnevnikov Objektiv)

Marijan Pavčnik

Marijan Pavčnik
© Daniel Novakovic / STA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.