Uredništvo

 |  Družba

»Pomemben mehanizem, da se družba vede odgovorno, je kakovostna javna razprava«

IZJAVA DNEVA

"Znanstvenik Carl Sagan je v enem od svojih zadnjih intervjujev opozoril, da smo ljudje v stoletjih vzpostavili globalno civilizacijo, ki temelji na dosežkih znanosti in tehnologije, hkrati pa večina ljudi, ki je del te civilizacije, o znanosti in tehnologiji ne ve kaj dosti. Prepričan je bil, da je ta vnetljiva mešanica moči tehnologije in nevednosti množic recept za katastrofo."

"Problem podnebnih sprememb je, da se kažejo predvsem v grafih, statističnih podatkih in opozorilih znanstvenikov, manj pa neposredno na način, ki bi ga večina ljudi lahko zaznala in se nanj odzvala. Zato je opozorilo Carla Sagana še vedno aktualno. Da se demokratična družba resno loti skupnega problema, se mora javnost najprej zavedati resnosti težave, s katero se spopada. Pomemben mehanizem, ki lahko poskrbi, da se družba vede odgovorno, je kakovostna javna razprava. V demokratičnih družbah namreč pomembne odločitve sprejemamo državljani, če ne drugače, z izbiro politikov, ki nas zastopajo."

(Filozof, fizik, publicist in kolumnist Sašo Dolenc v Delovi kolumni o nevarni zmesi moči in nevednosti)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.