Uredništvo

 |  Politika

»Če je NATO vpleten v vojno v Ukrajini, potem sta vpletena tudi Iran in Severna Koreja«

IZJAVA DNEVA

"Večina držav članic Nata, ki pošiljajo vojaško pomoč v Ukrajino, je tudi članic EU-ja, Sveta Evrope, OVSE-ja. So torej tudi te organizacije posredno vpletene v vojno? Seveda ne. Nato ni neka kolektivna vojska, ampak vojaško zavezništvo in države se same odločajo, kaj in koliko bodo poslale. Slovenija je med tistimi državami, ki kljub zavezam, da bodo za obrambo namenile dva odstotka proračunskih sredstev, še vedno namenja le 1,3 oziroma 1,4 odstotka. Medem ko vsi govorijo o Natu, pa nihče ne govori o instrumentalizaciji ODKB-ja oziroma CSTO-ja, kar je nekakšna naslednica Varšavskega pakta in ruski odgovor na Nato. Če je Nato posredno vpleten, potem so vpletene še vsaj vse članice ODKB-ja: Armenija, Kazahstan in tako naprej. Pa Iran in Severna Koreja z dobavami orožja."

(Urban Jakša, raziskovalec na ISCTE-ju – Univerzitetnem inštitutu v Lizboni, v intervjuju za MMC RTV Slovenija o tem, ali je zveza NATO posredno vpletena v vojno v Ukrajini)

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg
© NATO / Flickr

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.