Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Naravni (živalski) materiali ne obstajajo

Gaertringen / pixabay

Gaertringen / pixabay

Poleg očitnega – trpinčenja in ubijanja živali – izdelava krzna, volne in usnja škodi tudi okolju, prispeva k podnebni krizi ter uničuje in onesnažuje okolje in vodne vire. Zagovarjanje "naravnosti" teh materialov izgubi veljavo v trenutku, ko krzno ali koža ni več na živali; ko slednjo odrejo, njeno kožo in/ali dlako obdelajo s kemikalijami, ki preprečijo, da bi se v omari potrošnikov enostavno, kot pritiče naravnim materialom – razkrojila. 

Problem pa nista le krzno in usnje, pač pa tudi volna, pri izdelavi katere žival sicer ne umre. Ovcam brez človeške intervencije plašč raste le toliko, kolikor je potrebno za zaščito pred elementi. Poleg okoljskih težav, ki jih prinaša živinoreja, pa je pridelava volne sporna tudi z vidika pretirane rabe pesticidov

Evropska državljanska pobuda “Za Evropo brez krzna” sicer EU poziva le k prepovedi krzna in krznarskih farm, a gre za korak v pravo smer. Podpišimo jo!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.