Uredništvo

 |  Družba

Val 202 / Zavlačevanje s srečnim koncem

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je najprej poskrbel, da je Val 202 ostal brez uredniške ekipe s pooblastili. Kasneje si je očitno premislil. 

© RTV SLO

Kot piše časnik Večer je Val 202 od polnoči brez uredniške ekipe s pooblastili, saj je včeraj potekel mandat odgovornemu uredniku Vala 202 Nejcu Jemcu, na Radiu Slovenija pa niso bili seznanjeni, da bi vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough podpisal predlog za Jemčevo imenovanje za nov štiriletni mandat. S tem so avtomatsko prenehali mandati področnih urednikov, ki so vezani na imenovanje odgovornega urednika. V zadnjem obdobju so se okrepila namigovanja, da namerava vodstvo RTV Slovenija, ki ga še vedno obvladujejo kadri blizu največje opozicijske stranke SDS, poseči v tudi v samostojnost in neodvisnost javnega radia z rekordno poslušanostjo, še piše Večer. 

Jemec: "Z ekipo nadaljujem(o) delo in začenjamo nov štiriletni mandat"

Jemec pa je danes nekaj pred 13. uro danes na Facebooku zapisal, da po dveh dneh precejšnje negotovosti sporoča, da je, "glede na sporočilo PR službe RTV Slovenija in izhajajoč iz e-maila v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha", predlog sklepa o imenovanju odgovornega urednika Vala 202 podpisan, prav tako pa zudi pogodba o zaposlitvi. "To pomeni, da z ekipo nadaljujem(o) delo in začenjamo nov štiriletni mandat. Sodelavcem se iskreno zahvaljujem za izkazano podporo ob predstavitvi vizije, vam za izraženo skrb," je dodal Jemec.

Grah Whatmough je namreć prejšnji teden od v. d. direktorja Radia Slovenija Mirka Štularja prejel predlog za imenovanje odgovornega urednika Nejca Jemca, a je dokument očitno ostal v njegovem predalu, navaja Večer. Jemec je edini oddal popolno prijavo na javni razpis, na glasovanju pa je med novinarji prejel več kot 90-odstotno podporo. 

Zavlačevanje generalnega direktorja RTV

Kot še piše Večer, so na radiu potezo Graha Whatmougha razumeli kot ustvarjanje izrednih razmer, saj se je drugi program zaradi tega znašel na meji zakonitega delovanja. Ker je uredništvo za nekaj časa ostalo brez urednika, Val 202 ni imel odgovorne osebe s pooblastili, ki bi skrbela za operativno delovanje drugega programa.

Zaradi zavlačevanja Graha Whatmougha z imenovanjem odgovornega urednika Vala 202, so brez pooblastil čez noč ostali tudi štirje področni uredniki znotraj drugega programa, navaja Večer. To so urednik dnevnoaktualnega programa Luka Hvalc, urednik jutranjega programa Jernej Sobočan, urednik glasbenega programa Žiga Klančar in urednik športnega programa Boštjan Reberšak. Kot še poroča Večer so se vsi dosedanji uredniki vrnili na stara delovna mesta, ki so jih zasedli pred imenovanjem na vodilne položaje.

Na Večeru so Andreja Graha Whatmougha včeraj popoldne zaprosili za komentar o trenutnih kadrovskih zadevah na Radiu Slovenija. Iz službe za komuniciranje na RTV Slovenija so jim sporočili, da je Grah Whatmough včeraj podpisal predlog za imenovanje odgovornega urednika Vala 202, vendar po njihovih informacijah kadrovska služba na Radiu Slovenija zjutraj ni prejela podpisanega dokumenta. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.