Uredništvo

 |  Politika

»V zadnjem letu dni Slovenija ni tema v Bruslju«

IZJAVA DNEVA

"Leta 2021 sem opozarjal predvsem na škodo, ki se povzroča Sloveniji z določenimi potezami tedanje vlade glede svobode medijev, predvsem pri vprašanju financiranja STA, in neodvisnosti sodstva ter tožilstva in neimenovanja slovenskih kandidatov za evropska tožilca. To so bile teme, o katerih se je v Bruslju govorilo. Ne samo v evropski komisiji, temveč tudi v evropskem parlamentu. S svojim oglašanjem sem hotel samo opozoriti na škodljivost tovrstnega početja. In vesel sem, da je že tedanja vlada zaznala škodljivost tovrstnega početja ter ga zapisala v svoj sklep, ko je vendarle sklenila poslati imeni dveh ​tožilcev v Luksemburg na evropsko tožilstvo. V zadnjem letu dni Slovenija ni tema v Bruslju. Na teh področjih gotova ne. Slovenija ni prepoznana kot problematična država. Tokrat je situacija normalna."

(Janez Lenarčič, vodja resorja za krizno upravljanje v evropski komisiji, o tem, da je bil zelo kritičen do Janševe vlade glede posegov na področju vladavine prava in medijev, ter kako vidi situacijo v Sloveniji zdaj; v intervjuju za Dnevnikov Objektiv)

Janez Lenarčič

Janez Lenarčič
© EP

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.