Smo čuteča bitja?

Slovenija je prva na svetu po številu traktorjev na prebivalca. Leta 2020 je državni zbor določil, da so živali čuteča bitja, do takrat pa so bile živali opredeljene kot stvari. To dvoje je zanimivo in poučno primerjati ob zadnjih masovnih demonstracijah kmetov na traktorjih pred parlamentom, saj tako sovražnega sevanja ni bilo na ljubljanskih ulicah vse od okupatorjev v drugi svetovni vojni. Prostaška sporočila na traktorjih so vsem oznanjala, kakšni ljudje vozijo traktorje po svoji zemlji, kjer živijo čuteča bitja v naravi in tudi nagnetena v kletkah, na gnoju po farmah in priklenjena na verigah.

Ljudje s takimi značaji in nespodobnim vedenjem ne spoštujejo nobenih zakonov, še najmanj pa zakone narave, ki so večno v veljavi. Stara modrost nam veleva, da se moramo podrediti zakonom narave, če hočemo zavladati naravi. Naši številni kmetje s traktorji in dragimi avtomobili v garažah se norčujejo tudi iz evropskih direktiv za območja Natura 2000, čeprav ta območja zagotavljajo trajnost donosov ekoloških sistemov, ki so temelj tudi za ekološko pridelavo zdrave hrane. Še hujši zločin proti naravi in našemu zdravju je pretirana raba pesticidov, herbicidov in vseh drugih strupov. Kmetje na traktorjih so odločno nastopili pred parlamentom proti omejevanju vseh teh strupov, ker jim dajejo večji pridelek in s tem zaslužek, ne glede na posledice za vse živo.

Še posebno so ogorčeni nad divjadjo, pticami vseh vrst in hrošči, ker naj bi jim vsa ta golazen, kot se izražajo, odžirala pridelke. V navezi z našo kmetijsko in gozdarsko oblastjo še posebej hitro in odločno zahtevajo od lovcev odstrel velikih zveri, ki naj bi ogrožale njihovo lastnino ter zdravje in življenje ljudi na podeželju. Na podlagi ekspertize učenjakov iz biotehniške fakultete in uradnikov zavoda za gozdove je minister za naravne vire in okolje izdal odločbo za odstrel kar 230 medvedov, predvsem mlajših, ki so menda še posebno nevarni. Medvede so lovci že od fevdalnih časov in do bolezni norih krav krmili na oddaljenih krajih v gozdovih s klavničnimi odpadki, poginulo divjadjo in sadjem. Sedaj pa mladi medvedki brez mater iščejo zavrženo hrano na smetiščih in ob hišah, s tem pa naj bi ogrožali zdravje in življenje kmetov. O škodah na traktorjih še ne poročajo.

Živali so resnično čuteča bitja, ne pa ljudje, ki se morijo med seboj v vojnah že skozi tisočletja in z vedno bolj uničujočim orožjem. Sedaj smo že v tretji svetovni vojni, kot nam sporoča tudi papež. Zaradi nakopičenega atomskega orožja bo to tudi zadnja vojna. Uničila bo vse živo, tudi vse poštene, pametne in čuteče ljudi. Seveda pa tudi vse kmete z dragimi traktorji in brez vsake vesti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.