Uredništvo

 |  Politika

»Uliti v bron bi bili bistveno bolj koristni«

IZJAVA DNEVA

"Potrebnega bo nekaj skupnega napora in treba bo pohiteti z 'aktivnostmi za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, ki bo povezal in združeval, v svoji simbolnosti pa nosil zgodbo o prihodnosti naroda, ki si je izboril samostojnost in svobodo'. Heroje je treba postaviti na konje."

"S spomenikom bi osamosvojitelje dokončno vpisali v zgodovino. Koristno dejanje, ker miti pač ne morejo več ustvarjati dnevne politike. Uliti v bron bi bili bistveno bolj koristni, kot je njihova nenehna prisotnost v našem vsakdanjem političnem življenju."

(Zgodovinar Stefano Lusa v Dnevnikovi kolumni o tem,  da vsaka država potrebuje svoje rituale, svoje obrede in tudi svoje arhitekturne podvige, ki nam in drugim pripovedujejo o naši lastni samopodobi)

Štirje veliki osamosvojitelji so prepričani, da je združenje dveh muzejev napad na slovensko državnost, požig njenih korenin in izdaja.

Štirje "veliki osamosvojitelji" so prepričani, da je združenje dveh muzejev "napad na slovensko državnost, požig njenih korenin in izdaja".
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.