Uredništvo

 |  Politika

Ministrica imenovala novo direktorico Moderne galerije

Položaj po odstopu Aleša Vaupotiča kot vršilka dolžnosti prevzema Martina Vovk

Dr. Martina Vovk s 1. junijem prevzema vodenje Moderne galerije

Dr. Martina Vovk s 1. junijem prevzema vodenje Moderne galerije
© MG + MSUM

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za vršilko dolžnosti direktorja Moderne galerije imenovala dr. Martino Vovk, kustosinjo in muzejsko svetovalko v Moderni galeriji. Slednja bo z delom pričela 1. junija. Dr. Martina Vovk je bila na to mesto imenovana potem, ko je ministrica za kulturo sprejela ponujeni odstop dosedanjega direktorja dr. Aleša Vaupotiča.

Nova vršilka dolžnosti direktorja Moderne galerije dr. Martina Vovk kot svojo prednostno nalogo izpostavlja normalizacijo delovnih procesov ter pripravo in izvedbo razstavnega programa. Ključna je vzpostavitev v zadnjih letih porušenega socialnega in strokovnega dialoga v naši edini nacionalni ustanovi za moderno in sodobno umetnost, kar se je poznalo pri izvedbi in kakovosti razstavnega programa ter izvajanju muzejske službe. Načrtuje prenovitev delovnih procesov strokovnih in podpornih služb. Veliko pozornost bo, tako pravi, namenila tudi razstavnemu programu za letošnje leto, tako v glavni stavbi Moderne galerije na Cankarjevi cesti kot v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi.

Dr. Martina Vovk (1976) je doktorica znanosti, umetnostna zgodovinarka in literarna komparativistka ter kustosinja v Moderni galeriji. V Moderni galeriji se je na Oddelku za zbirke in razstave zaposlila leta 2011, kjer se je posvetila proučevanju in pripravljanju razstav, pretežno iz obdobja 20. stoletja. Pripravila je več večjih retrospektivnih in skupinskih razstav (Gabrijel Stupica, Marij Pregelj, Metka Krašovec, Andraž Šalamun, Tone Lapajne, V.S.S.D. in Alen Ožbolt, skupinska slikarska razstava Čas brez nedolžnosti idr.). Ima opravljen strokovni izpit za kustosa in naziv muzejska svetovalka. Je tudi članica več strokovnih žirij s področja likovne in vizualne umetnosti.

"Dr. Aleš Vaupotič je bil na mesto direktorja Moderne galerije imenovan aprila leta 2021, v tem času pa smo bili deležni več opozoril glede slabega vodenja javnega zavoda. V javnih pismih so na slabo vodenje opozarjali zaposleni in organi zavoda, pozvali so ga tudi k odstopu. Ministrstvo za kulturo je vsa opozorila in pozive vzelo skrajno resno in začelo pregledovati poslovanje in izvedbo programa Moderne galerije," so v sporočilu za javnost na ministrstvu za kulturo in dodali, da sta nedavno ministrstvo na slabo vodenje javnega zavoda ponovno opozorila strokovni svet in svet zavoda. 

"Vodenje direktorja dr. Aleša Vaupotiča sta v uradnih dopisih, ki sta jih v skladu s svojimi pristojnostmi posredovala na Ministrstvo za kulturo, ocenili kot strokovno nekompetentno, negospodarno in netransparentno, kar se je odražalo tudi v neizvajanju načrtovanega programa, izpostavljen je bil tudi neprimeren odnos do zaposlenih. Ministrstvo za kulturo je na podlagi ugotovitev konec aprila 2023 začelo s postopkom razrešitve direktorja," so še zapisali na ministrstvu za kulturo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.