Uredništvo

 |  Mladina 21  |  Politika

Detektor premoženja / Podatki o premoženju članov vlade javni

Med drugim je portal identificiral več kot sto nepremičnin, dva ducata podjetij, 15 vozil ter eno umetnino

Portal Oštro je mesece pripravljal podatkovno zbirko Detektor premoženja, v kateri je zbral podatke o premoženju 21 članov vlade in z njimi povezanih oseb. Podatki so postali javni v četrtek.

Med drugim je portal identificiral več kot sto nepremičnin, dva ducata podjetij, 15 vozil ter eno umetnino. Polovice podjetij ni bilo na seznamu subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja z organi ali organizacijami javnega sektorja.

Novinarji so ministre mesec pred objavo prosili za kopije obrazca, na katerem Komisiji za preprečevanje korupcije poročajo o spremembah premoženja, in zadnje dohodninske napovedi. Odzvalo se je pet ministrov.

Podatki o premoženju so javni v Franciji in na Hrvaškem, v Sloveniji jih je Komisija za preprečevanje korupcije začela objavljati šele lani, a v tako skopi obliki, da se je celo pravosodno ministrstvo strinjalo, da ne pripomorejo h krepitvi transparentnosti. Pri komisiji se le en uslužbenec ukvarja z nadzorom nad premoženjem skoraj 22 tisoč zavezancev.

Portal Oštro je na upravnem sodišču že vložil tožbo proti informacijskemu pooblaščencu, s katero zahteva dostop do kopij premoženjskih obrazcev funkcionarjev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.