Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Obstajata samo dva spola?

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Obstajata samo dva spola? Da – biološki in družbeni, sex in gender

Prisotnost Y na zadnjem kromosomskem paru naj bi naredila moškega, njegova odsotnost pa žensko. A kaj, ko se gonade in anatomija ne skladajo zmeraj s kromosomsko sliko, pa tudi ta je pogosto veliko kompleksnejša.

Interseksualne osebe predstavljajo pribl. 1 % populacije. Ob rojstvu jim kar določijo moški, še pogosteje pa ženski spol. Ti primeri nazorno kažejo, da celo naše razumevanje biološkega spola ne sledi naravi, ampak pričakovanjem kulture.

Veda o živem, biologija, je kulturna interpretacija narave, ne pa narava sama. Znanstvena dejstva se z razvojem spreminjajo: včasih so biologi poznali 2, danes pa 6 različic zadnjega kromosomskega para. 

Družba – in ne narava – od nas zahteva, da živimo eno od dveh pravno priznanih možnosti, čeprav smo v smislu biološkega spola vedno nekje na spektru. Slej ko prej bomo morali prisluhniti znanosti, ki z razvojem genetike, reproduktivne medicine in drugih ved presega binarno logiko.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.